Upozorenje meteorologa: Zbog jake kiše ponovo nam prete POPLAVE

  • 07.03.2016. 07:49
  • Autor: tanjug
  • Video
U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod.
Novi Sad poplave
Prete poplave zbog jake kiše, Foto: Nenad Mihajlović

Na sajtu RHMZ-a je objavljeno meteorološko upozorenje, prema kojem se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu, a u ponedeljak u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji očekuju obilne padavine sa ukupnom količinom od 20 do 40 l/m2, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegde i više.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će 7. i 8. marta prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava, upozorava RHMZ.

Iako su u susednim zemljama zbog nadolazećeg nevremena oglašeni crveni meteoalarmi, u Srbiji zasada nema takvog upozorenja. RHMZS je jedino za područje Pomoravlja oglasio žuti meteoalarm, što znači da je vreme opasno i da bi padavine koje se očekuju mogle izazvati probleme, pre svega zbog izlivanja reka.

Veća količina padavina očekuje se danas u centralnim, istočnim i južnim predelima. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama povremeno jak, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni.

Najniža temperatura od 4 C do 9 C stepeni, najviša dnevna od 12 C do 16 C.

Krajem dana i tokom noći doći će do prestanka padavina i postepenog razvedravanja sa jugozapada.

U Beogradu će danas biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, povremeno jak, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni. Najniža temperatura oko 8 C, najviša dnevna oko 15 C.

Tokom noći očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Prema izgedima za narednih sedam dana, u utorak će malo do umereno oblačno. U sredu novo naoblačenje, pre podne sa kišom u južnim i istočnim, a do kraja dana i u centralnim predelima. Zatim, do kraja perioda česta pojava kiše, na visokim planinama sneg, a temperatura će biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Pročitajte slične vesti