SRAMOTA: Učenice pokrenule peticiju kako bi iz škole izbacile devojčicu koja boluje od neizlečive bolesti

  • 26.02.2016. 17:10
  • Autor: NK
U petom razredu osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Subotice nekoliko devojčica organizovalo je potpisivanje peticije kako bi iz razreda bila udaljena njihova školska drugarica, koja boluje od izuzetno teške, neizlečive bolesti.
Škola
ILUSTRACIJA, Foto: R. Getel

Đorđija Aksentijević iz Subotice bila je zaprepašćena kada je jednog dana njena ćerka došla kući i rekla joj da drugarice iz odeljenja žele da izbace iz škole, zbog nečega što je neizlečivo.

- Nikakvih primedbi na nju, odnosno njeno ponašanje nisu imale, niti imaju, do činjenice da je bolesna. Problem je dermatološki, fizički, te ne ometa bilo koga u razredu u praćenju nastave ili bilo čemu drugom - kaže za "24 sata" ova Subotičanka.

Majka bolesne devojčice ne može da veruje da se tako ponašaju jedne devojčice, drugarice, ali i škola koja je reagovala kada je šteta već učinjena.

- Interesantno je navesti i da se škola "bavila" radom s odeljenjem u kojem je devojčica sa zdravstvenim problemom u "cilju razvijanja njihove empatije" upravo u vreme dok su pripreme za peticiju bile u jeku. Takođe, indikativno je i da postojanje ovih aktivnosti nije uočio niko od nastavnika, ostalih zaposlenih u školi, ili roditelja, već devojčica o kojoj je reč i njena majka, odnosno moja ćerka i ja - objašnjava Đorđija i glasno i jasno se pita šta se to dešava s prosvetom, institucijama u Srbiji, ljudima, decom.

U jeku organizacije potpisivanja peticije od strane petakinja, ali i kada je reakcija zakasnila i šteta već znatno učinjena, u čitav proces su se uključili razredna, direktor, psiholog... Obavljeni su razgovori s decom, roditeljima, ali Đorđina se nada da će situacija biti ubuduće bolja.

Majka ove devojčice nije mogla a da ne reaguje pa je objavila javno svoj bes prema ovom događaju.

Redakcija "24 sata" pozvala je osnovnu školu Ivan Goran Kovačić, kako bismo dobili komentar na ovu užasavajuću priču. Najpre su nam rekli da nazovemo nešto kasnije, ali nam se posle toga više nije nije javljao.

Pročitajte slične vesti